Wikkelen of nieuw!

Het wikkelen of her-wikkelen van een defecte elektromotor of generator is een duurzaam en relatief goedkoper en beter proces.

Het blijkt dat met de huidige energiebesparende veranderingen in de elektromotorentechniek, dat de nieuwe elektromotoren eerder storingen voortbrengen. Dunnere, goedkope wikkeldraad, slechtere isolatiematerialen, lichtere aansluitingen, en algemene kwaliteit laat bij nieuwe motoren nog wel eens te wensen over.

Het is daarom raadzaam om eerder te kijken naar een reparatie, dan naar vervanging. Een gewikkelde motor is vaak beter dan een nieuwe, omdat er betere isolatiematerialen, betere lagers en betere wikkeldraad gebruikt worden.

Ook het impregneren van de nieuwe wikkeling gebeurd met betere lakken, en een gecontroleerd vacuĆ¼m-droogproces.

Hergebruik en revisie van de oude elektromotor is daarom duurzaam!

Reden om te her-wikkelen.

De meest voorkomende reden om een motor, generator of transformator te her-wikkelen is het verbranden van de wikkelingen. De oorzaken zijn hiervan divers, maar vaak is vocht, overbelasting of verkeerd ingestelde thermische beveiligingen of schakelapparatuur de oorzaak.

Een andere aanleiding kan zijn het omwikkelen naar een andere lijnspanning of frequentie.

Een motor, generator of transformator kan over het algemeen bij Van Kleef Techniek snel gewikkeld worden. Het tijdsbestek hiervan is afhankelijk van het type, vermogen, toerental etc.

wikkeling              cropped-2015-11-09-16.35.15.jpg

Het grote voordeel van deze snelle service is dat u niet onnodig lang een motor minder goed hoeft te laten functioneren of zelfs zou moeten stoppen.

In sommige gevallen, bijvoorbeeld bij relatief laag vermogen en standaard motoren, loont het niet om de motor te wikkelen. In dat soort gevallen is het goedkoper een nieuwe motor aan te schaffen.

Hier kunt u van Van Kleef Techniek een gedegen advies verwachten.